دلایل بروز بواسیر بعد از بارداری کدامند؟ علائم و درمان

فهرست مطالب

وقتی باردار هستید، کودک فشار اضافی به ناحیه مقعد شما وارد می‌آورد. در نتیجه، بواسیر می‌تواند هم در دوران بارداری و هم بعد از آن ایجاد شود. بواسیرها به‌ویژه بعد از زایمان طبیعی بسیار شایع هستند.

بواسیر، رگ‌های متورم شده داخل راست روده یا در پوست اطراف مقعد شما هستند که معمولاً به دلیل افزایش فشار در پایین راست روده ایجاد می‌شود.

بواسیر با چند علامت مهم همراه است که عبارتند از:

  • خونریزی در هنگام اجابت مزاج
  • تورم
  • خارش

 

آیا بواسیر بعد از بارداری به خودی خود از بین می‌رود؟

بواسیر بعد از بارداری معمولا به خودی خود برطرف می‌شود. با توجه به اندازه، محل و شدت بواسیر، زمان بهبودی نیز می‌تواند از چند روز تا چند هفته متغیر باشد.

گاهی اوقات، بواسیر لخته خونی دردناکی تشکیل می‌دهد که با نام بواسیر ترومبوزه شناخته می‌شود. این لخته‌های خونی خطرناک نیستند، اما می‌توانند بسیار دردناک باشند. پزشک می‌تواند این نوع بواسیر را با یک روش سرپایی و کمتر تهاجمی درمان کند. فقط چون این بواسیر به حالت مزمن درآمده، مدت بهبودی آن چندین ماه طول می‌کشد.

خانگی بواسیر بعد از زایمان

درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان

اکثر موارد بواسیر به خودی خود از بین می‌روند، اما کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی و کاهش ناراحتی انجام دهید.

در ادامه چند درمان طبیعی، که در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر هستند، را معرفی می‌کنیم:

از زور زدن اجتناب کنید

زور زدن در هنگام اجابت مزاج فشار زیادی به ناحیه راست روده شما وارد می‌کند. برای اینکه به خودتان زمان بهبود بدهید، مراقب باشید موقع نشستن روی توالت، بیش از حد زور نزنید. سعی کنید تا حد امکان اجازه دهید نیروی جاذبه کار خودش را انجام دهد.

فیبر بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید

فیبر موجود در رژیم غذایی به نرم شدن مدفوع شما کمک می‌کند. رژیم غذایی پر فیبر می‌تواند به درمان و پیشگیری از یبوست که باعث بدتر شدن بواسیر می‌شود، کمک کند. غذاهای پر فیبر شامل میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل هستند.

مایعات زیادی بنوشید

نوشیدن مایعات کافی به پیشگیری از یبوست کمک می‌کند.

در حمام آب گرم بنشینید

با نشستن در وان حمام آب گرم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، دو تا سه بار در روز، درد و سوزش را تسکین دهید. می‌توانید از وان حمام خود یا یک سِتز حمام (Sitz bath) استفاده کنید.

ناحیه مقعد را تمیز نگه دارید

تمیز نگه داشتن ناحیه مقعد به جلوگیری از هر گونه تحریک اضافی که ممکن است روند بهبود را مختل کند، کمک می‌کند. شستن ناحیه با آب گرم کافی است.

از دستمال مرطوب استفاده کنید

دستمال‌های مرطوب نسبت به دستمال توالت خشک، ملایم‌تر هستند. برای جلوگیری از هر گونه تحریک، از دستمال‌های بدون عطر استفاده کنید.

کمپرس سرد قرار دهید

برای کاهش تورم دردناک از یک کمپرس یخ تمیز یا کمپرس سرد استفاده کنید. فقط قبل از قرار دادن مستقیم آن روی پوست، آن را با یک حوله یا پارچه بپیچید.

داروها و مکمل‌های موضعی نیز می توانند به درمان علائم بواسیر کمک کنند

اگر باردار هستید یا در دوره شیردهی هستید، قبل از استفاده از هر گونه درمان بدون نسخه جدید با پزشک خود صحبت کنید.

این درمان ها عبارتند از:

نرم کننده های مدفوع: نرم کننده های مدفوع به نرم شدن مدفوع شما کمک می‌کنند تا مدفوع به راحتی از روده های شما عبور کند.

مکمل‌های فیبر: اگر رژیم غذایی مناسبی ندارید، می توانید مصرف مکمل فیبر را در نظر بگیرید. این مکمل‌ها به اشکال مختلف از جمله مخلوط های نوشیدنی وجود دارند. اگر باردار هستید یا دوره شیردهی را می‌گذرانید، حتما قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید.

دستمال‌های مرطوب دارویی: دستمال‌های مرطوب دارویی که اغلب حاوی فندق جادوگر، هیدروکورتیزون یا لیدوکائین هستند، می‌توانند به تسکین خارش، درد و التهاب کمک کنند.

کرم و شیاف برای بواسیر: کرم و شیاف‌های مخصوص بواسیر به کاهش درد و التهاب در ناحیه داخلی و خارجی مقعد کمک می‌کنند.

مراجعه به دکتر برای بواسیر بعد از بارداری

برای بواسیر بعد از بارداری باید به دکتر مراجعه کنم؟

اگر از وجود بواسیر بعد از بارداری مطمئن هستید، نیازی نیست پیش پزشک بروید، مگر اینکه خیلی دردناک شوند یا بعد از چند هفته برطرف نشوند. همچنین در صورتی که توده سختی در اطراف مقعد خودتان احساس کردید، باید زودتر به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است به بواسیر ترومبوزه مبتلا شده باشید.

اگر خونریزی ناحیه مقعد را نمی‌توانید کنترل کنید، به دنبال فوریت‌های پزشکی باشید.

در نهایت

ایجاد بواسیر در دوران بارداری یا بعد از آن، به ویژه پس از زایمان طبیعی، غیرمعمول نیست. اکثر بواسیرها طی چند هفته به خودی خود برطرف می‌شوند، اگرچه برخی از آن‌ها ممکن است ماه‌ها باقی بمانند.

اگر درمان‌های خانگی مثل افزایش مصرف فیبر و نشستن در حمام آب گرم کمکی به شما نمی‌کنند، یا به نظر می‌رسد بواسیرتان حالا حالاها قرار نیست بهتر شود، برای دریافت درمان‌های تکمیلی به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *