بیرون زدگی بواسیر در کودکان و نوزادان

بواسیر در نوزادان

فهرست مطالب

متاسفانه بواسیر در نوزادان نیز می‌تواند اتفاق بیفتد و مخصوص بزرگسالان نیست. اما خبر خوب این است که بواسیر نوزادان و کودکان خردسال بسیار نادر است و نباید از این بابت ترسی به خودتان راه بدهید. در ادامه این متن سعی می‌کنیم همه چیز را درباره بواسیر نوزادان بیان کنیم تا در هنگام متوجه شدن آن در کودک‌تان، زودتر کارهای لازم را انجام بدهید.

 

علل بواسیر در نوزادان چیست؟

اگر نگران هستید که کودکتان ممکن است به علائم بواسیر مبتلا شده باشد، نباید ترسی به خودتان راه بدهید. بواسیر در نوزادان و کودکان خردسال بسیار نادر است. علت اصلی ابتلای کودکان به بواسیر یبوست است و شما با کمی مراقبت و اصلاح روش تغذیه نوزادتان می‌توانید جلوی آن را بگیرید.

علائم بواسیر در نوزادان

علائم بواسیر در نوزادان چیست؟

از آنجایی که نوزادان نمی‌توانند دلیل ناراحتی یا چیزی که اذیت شان می‌کند را به زبان بیاورند، بسیار مهم است که شما به هوش باشید و برای تشخیص اینکه آیا نوزادتان به بواسیر مبتلا شده یا نه، به علائم بواسیر حساس باشید. هر چند مشاهده توده‌های متورم و تحریک شده در اطراف مقعد نوزاد بسیار نادر است، ولی باز می‌تواند علامتی از بواسیر باشد.

علائمی که در افراد بزرگسال و گاهی در کودکان بزرگ‌تر و نوجوانان، به عنوان علائم بواسیر شناخته می‌شوند، بیشتر در نوزادان می‌تواند دلیل یبوست یا شقاق مقعدی باشد. پس بهتر است این علائم را به خوبی بشناسید. این علائم عبارتند از:

  • رگه‌هایی از خون قرمز روشن در مدفوع
  • نشت مخاط از مقعد
  • گریه کردن در هنگام اجابت مزاج
  • مدفوع سفت و خشک

 

فکر می‌کنم نوزادم به بواسیر مبتلا شده، چیکار کنم؟

اگر فکر می‌کنید کودک‌تان به بواسیر مبتلا شده، باید از یک متخصص کودکان برای تشخیص کمک بگیرید، چون به احتمال زیاد مشکل از جای دیگری است. در مواردی که نشانه‌هایی از وجود خون در مدفوع مشاهده می‌شود، ممکن است نشان دهنده یک بیماری جدی‌تر باشد. پس باید پزشک همه این موارد را تشخیص بدهد. بعد از معاینه و تشخیص، روش‌های مختلفی برای کاهش درد و بی‌قراری نوزادتان وجود دارد.

 

درمان بواسیر در نوزادان

رایج‌ترین علت بواسیر یبوست است، پس باید مراقب تغذیه کودک خودتان باشید. اگر نوزاد شما شیر مادر می‌خورد، احتمال یبوست شدنش خیلی کم است. اما اگر شیر خشک می‌خورد یا شروع به خوردن غذاهای جامد کرده، احتمال اینکه به یبوست مبتلا شود وجود دارد.

کودکان بزرگ‌تر و بزرگسالان، بیشتر به دلیل عدم مصرف فیبر کافی، مایعات و ورزش نکردن به یبوست مبتلا می‌شوند. بهترین کار این است که درباره یبوست نوزادتان با یک متخصص اطفال مشورت کنید. پزشک رژیم غذایی نوزاد را تغییر می‌دهد تا مشکل حل شود. پزشک ممکن است موارد زیر را برای رژیم غذایی کودک شما پیشنهاد دهند:

  • مقدار کمی آب
  • آب ۱۰۰% سیب، گلابی یا آلو
  • پوره نخود فرنگی
  • پوره آلو خشک
  • غلات، گندم یا جو

درمان بواسیر در نوزادان

آیا برای درمان بواسیر نوزادان می‌توان از شیاف گلیسیرین استفاده کرد؟

در شرایط خاص، متخصص کودکان شیاف گلیسیرین نوزاد را هم تجویز می‌کند. در کنار یبوست، که عامل بواسیر است، شقاق مقعدی هم در کودکان شایع است. اگر موقع تمیز کردن مدفوع کودک، خون دیدید، به احتمال زیاد علتش شقاق مقعدی است، نه بواسیر.

باید خیلی دقت کنید، چون وجود خون در مدفوع نگران کننده است و حتماً باید برای تشخیص درست به متخصص اطفال کودک مراجعه کنید. شقاق مقعدی، پارگی باریکی در بافت مرطوب پوشاننده مقعد است. ئلیل اصلی ایجاد آن هم بیشتر به دلیل دفع مدفوع سفت است. شقاق مقعدی در بیشتر موارد به خودی خود از بین می‌رود. اما والدین هم باید برای پیشگیری بهتر است زود به زود پوشک نوزاد خود را تعویض کنند و ناحیه مقعد کودک را به آرامی تمیز کنند.

 

درمان مشکلات شبیه به بواسیر در نوزادان

با در نظر گرفتن این موارد، برخی از درمان‌های رایج و مؤثر برای شرایطی که ممکن است با بواسیر نوزادان اشتباه گرفته شود، عبارتند از:

افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی کودک: با مشورت با متخصص اطفال، می‌توانید فیبر بیشتری را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید. این کار می‌تواند به نرم شدن مدفوع و دفع راحت‌تر آن کمک کند.

ایجاد انگیزه در کودک برای نوشیدن مایعات بیشتر: برای اینکه کودک‌تان هیدراته بماند، به او مایعات بیشتری مانند آب پیشنهاد دهید.
استفاده از دستمال مرطوب نرم و بدون عطر: برای تمیز کردن ناحیه مقعد از دستمال مرطوب نرم و بدون عطر استفاده کنید تا از تحریک بیشتر آن جلوگیری شود.

استفاده از وازلین برای روان‌سازی مقعد: قبل از اجابت مزاج، کمی وازلین به ناحیه مقعد کودک بزنید تا دفع مدفوع راحت‌تر شود.
انجام حرکات ملایم با دست و پاهای کودک: با حرکت دادن ملایم دست و پاهای کودک به او کمک کنید تا بدنش فعال شده و سیستم گوارش او بهتر کار کند.

با انجام این روش‌های درمانی، علائم کودک شما می‌تواند طی یک تا دو هفته برطرف شود. اگر علائم همچنان ادامه داشت، با پزشک خود درباره گزینه‌های درمانی جایگزین صحبت کنید.

 

در نهایت اینکه

بواسیر می‌تواند بر هر کسی، بدون توجه به سن، جنسیت اتفاق بیفتد، اما در نوزادان بسیار نادر است. اگر فکر می‌کنید کودک‌تان بواسیر گرفته، او را پیش پزشک ببرید تا معاینه شود. از آنجایی که بواسیر و سایر شرایط علائم شبیه به هم دارند و معمولاً به دلیل سفت بودن مدفوع ایجاد می‌شوند، خیلی مهم است که رژیم غذایی، تحرک و میزان مایعات مصرفی کودک‌تان را برای تسهیل دفع آسان‌تر و بدون فشار به صورت دقیق رعایت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *