دکترباتو
علت درد مقعدی هنگام دفع مدفوع
بازدید 67
0

علت درد مقعدی هنگام دفع مدفوع چیست؟

درد هنگام دفع مدفوع چیزی نیست که «فقط با آن زندگی کنید». این درد نشانه یک مشکل در سلامتی شماست و می توانید به راحتی آن را درمان کنید.

اگر در در هنگام دفع مدفوع درد دارید، شاید علل بسیاری داشته باشد. در این نوشته سعی می کنیم این علل را کمی توضیح دهیم. این علل به شما و پزشکتان کمک می کنند تا بهترین راه را برای درمان این مشکل بیابید.

یبوست

اگر غذایی که می خورید سریع از طریق دستگاه گوارش حرکت نکند، روده بزرگ شما آب زیادی را جذب می کند. این عدم تحرک باعث می شود مدفوع شما سفت و خشک شود، پس شما هنگام دفع مدفوع درد زیادی را متحمل می شوید. بسیاری از عوامل می توانند شما را دچار یبوست کنند، از جمله برخی داروها، کم بودن مایعات یا فیبر در رژیم غذایی، ورزش نکردن، و تغییرات بزرگ در عادات یا شیوه زندگی شما، مانند سفر یا بارداری.

علاوه بر درد هنگام دفع مدفوع، یبوست می تواند باعث ایجاد احساس تنبلی و نفخ در شما نیز شود و همچنین باعث درد شکم شود. بیشتر اوقات، خوردن یک رژیم غذایی سالم، نوشیدن آب بیشتر و ورزش بیشتر می تواند کمک کننده باشد.

اگر فیبر، ورزش و آب بیشتر کمکی نکرد با پزشک خودتان تماس بگیرید. اگر فکر می کنید دارویی باعث ایجاد یبوست در شما می شود، از پزشک بپرسید که آیا می توانید داروی دیگری که این عارضه جانبی را ندارد را مصرف کنید.

هموروئید یا بواسیر

از هر ۴ نفر تقریباً ۳ نفر به این وریدهای متورم در اطراف مقعد مبتلا می شوند. اگر به مدت طولانی برای دفع مدفوع در توالت بنشینید یا در حین اجابت مزاج بیش از حد فشار بیاورید، ممکن است به بواسیر مبتلا شوید. بارداری و چاقی نیز می تواند شانس ابتلا به بواسیر را افزایش دهد.

اگر هموروئید یا بواسیر شما تشکیل لخته خون می دهد، هنگام دفع مدفوع، نشستن یا راه رفتن درد خواهید داشت.

اگر بواسیر باعث اجابت مزاج دردناک شما می شود، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:

  • خونریزی در حین اجابت مزاج یا مقدار کمی خون قرمز روشن روی دستمال توالت یا در کاسه توالت
  • خارش یا سوزش در اطراف مقعد
  • درد یا ناراحتی
  • تورم در اطراف مقعد
  • توده ای در نزدیکی مقعد، که ممکن است حساس یا دردناک باشد

حمام گرم، نرم کننده مدفوع و کرم هموروئید بدون نسخه می تواند برای کاهش این موارد کمک کننده باشد.

اگر دردتان ظرف چند روز برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز به برداشتن لخته باشد. که یک روش سریع است و برخی از پزشکان در مطب انجام می دهند.

شقاق مقعدی

ایجاد پارگی های کوچک در داخل یا اطراف مقعد که شقاق مقعدی گفته می شود نیز باعث درد در هنگام دفع مدفوع می شود. این شقاق های مقعدی اغلب در اثر مدفوع بزرگ یا بسیار سفت ایجاد می شوند. آنها باعث اسپاسم عضلات اطراف مقعد شده و در نتیجه منجر به آسیب دیدن حرکات روده می شود.

اگر این پارگی ها منبع درد شما هستند، سعی کنید مایعات بیشتری بنوشید و فیبر اضافی را به رژیم غذایی تان اضافه کنید. این کار مدفوع شما را نرم‌تر می‌کند، و اسیب پذیری آن ناحیه را کاهش می دهد.

شقاق مقعدی اغلب در عرض چند هفته بهبود می یابد. در غیر این صورت، پزشک می‌تواند دارویی را تجویز کند که به توقف اسپاسم کمک می‌کند و به آن ناحیه اجازه می‌دهد سریع‌تر بهبود یابد. در موارد نادر، افراد ممکن است برای شقاق مقعدی جراحی شوند.

بیماری التهابی روده

کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی روده است که باعث تورم، درد و زخم در روده بزرگ (کولون) و راست روده می شود که دفع مدفوع را دردناک می کند.

نوع دیگری از بیماری التهابی روده به نام بیماری کرون نیز علائمی مشابه کولیت اولسراتیو دارد.

همچنین ممکن است گرفتگی معده یا اسهال خونی یا حاوی چرک داشته باشید. برخی از افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو نیاز فوری به دفع مدفوع دارند یا احساس می کنند که تمام مدفوع آنها خارج نمی شود.

اگرچه کولیت اولسراتیو یک بیماری مادام العمر است، بسیاری از داروها می توانند برای کاهش درد کمک کنند. برخی داروها سیستم ایمنی بیش فعال، یعنی دفاع بدن شما در برابر میکروب ها، را آرام می کنند که پزشکان معتقدند ممکن است علت درد نیز همین باشد. داروهای دیگری نیز هستند که علائم بیماری شما را مدیریت می کنند. فقط با جراحی می توانید برای همیشه از شر کولیت اولسراتیو خلاص شوید، این جراحی معمولا شامل بیرون آوردن کولون و راست روده است.

شرایط پوستی

مشکلات پوستی طولانی مدت مانند اگزما، پسوریازیس و زگیل نیز می تواند ناحیه اطراف مقعد را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر درد قبل، بعد و در حین دفع مدفوع، می توانید متوجه خارش و خونریزی در اطراف ناحیه مقعد شوید.

اگر فکر می کنید یکی از این موارد ممکن است باعث درد در هنگام دفع مدفوع شما شود، زودتر به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشک یک نمونه کوچک از پوست تان را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد. این نمونه گیری علت ناراحتی تان و بهترین روش درمان آن را مشخص خواهد کرد.

عفونت ها

برخی از عفونت ها نیز می توانند باعث درد مقعدی قبل، حین یا بعد از اجابت مزاج شوند. این عفونت ها شامل:

  • آبسه مقعدی (توده ای از چرک در نزدیکی مقعد یا راست روده) که ممکن است همراه با درد، قرمزی یا تورم در اطراف مقعد باشد.
  • عفونت‌های مقاربتی مانند کلامیدیا، سوزاک، تبخال و سیفلیس که ممکن است همراه با درد مقعدی، خونریزی، ترشح یا خارش باشد.
  • عفونت های قارچی که می تواند شامل درد خفیف تا شدید رکتوم و راست روده باشد.

اگر فکر می کنید عفونت دارید به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً دارویی به شکل کرم یا قرص دریافت خواهید کرد. در برخی موارد، اگر آبسه عمیق باشد، ممکن است به جراحی نیز نیاز داشته باشید. هنگامی که عفونت شما برطرف شد، حرکات روده دیگر نباید صدمه ببیند.

اندومتریوز

اگرچه دلایل روشنی ندارد، اما نوع بافتی که در داخل رحم زن رشد می کند، گاهی اوقات به سایر اندام های لگن گسترش می یابد. بعد درست شبیه لایه داخلی رحم در طول یک دوره ماهانه تجمع شده و شروع به خونریزی می کند. این بیماری که آندومتریوز نامیده می شود، باعث تورم، التهاب و درد مزمن می شود. همچنین می تواند باعث شود که هنگام دفع مدفوع احساس درد داشته باشید.

پزشک شما می تواند با آزمایش های تصویربرداری به دنبال علائم آندومتریوز باشد. هورمون درمانی می تواند تا حدودی تسکین دهنده باشد. در موارد شدید، جراحی برای برداشتن بافت نابجا نیز کمک خواهد کرد.

اگر هر یک از موارد زیر برای شما اتفاق افتاد، باید در مورد اندومتریوز به پزشک مراجعه کنید:

  • درد برای چندین روز در طول چرخه قاعدگی.
  • درد قاعدگی که نمی گذارد به کارتان و زندگی تان برسید.
  • دردی که باعث می شود نتوانید رابطه داشته باشید.
  • به دلیل درد مجبور هستید سبک زندگی تان را تغییر می دهید.

سرطان مقعدی

اگرچه سرطان مقعدی به اندازه دلایل گفته شده در بالا محتمل نیست، اما می تواند باعث دفع مدفوع دردناک شود. علاوه بر درد و فشار هنگام اجابت مزاج، خونریزی معمولا یک نشانه اولیه است. همچنین ممکن است خارش مقعدی یا ترشح داشته باشید یا متوجه شوید که مدفوع شما باریک تر از حد معمول است.

اگر درد یا خونریزی تان برطرف نشد یا بعد از چند روز بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه فیزیکی، علائم سرطان را در شما بررسی می کند. اگر تومور مقعدی دارید، پزشکان آن را با جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی درمان می کنند.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

عادل متکلمی

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *