قیمت و انواع کاشت ایمپلنت دندان، جایگزین کردن دندانهای از دست رفته با دندانهایی سالم دغدغه خیلی از افراد بوده است و در طول سالیان متمادی روشهای گوناگونی را برای رسیدن به این خواسته تست کرده است.
بعد از سالها تلاش بالاخره دکتر برانمارک سوئدی توانست ایمپلنت دندانی از جنس تیتانیوم بسازد که بنیان جایگزینی مطمئن برای دندانهای از دست رفته با دندانهای سالم قرار گرفت.
از آن سال تلاشهای علمیزیادی برای قابل انعطاف کردن شکل و سطح ایمپلنتها انجام شد تا به ایمپلنت پایدار و ماندگاری دست یابند. تا چند سال پیش ایمپلنت دندان یک درمان لوکس زیبایی برای ثروتمندها بود و دندانپزشکهای کمیاین درمان را به کار میبستند.
اما در حال حاضر با فراگیر شدن علم و البته آسان شدن پروسه ایمپلنت و کاشت دندان، این درمان موثر تبدیل به درمانی همگانی برای همه افراد جامعه شده است.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان پایه و اساس تیتانیومیهماهنگ با سلولهای بدن است. از ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی یک یا چند دندان پوسیده یا خراب شده و افتاده استفاده میکنند.
بعد از گذاشتن ایمپلنت به وسیله دندانپزشک در درون استخوان فک، سلولهای استخوان ساز در سطح ایمپلنت شروع به استخوان سازی میکنند و باعث جوش خوردن استخوان فک به ایمپلنت میشوند.
روند جوش خوردن غالبا ۳ تا ۴ ماه زمان نیاز دارد، بعد قسمت تاج و روکش دندان کار شده و روی پایه گذاشته میشود.
وقتی یک یا چند دندان در دهان از دست میروند اثر زیادی روی فرم چهره و بیشتر در روحیه و اعتماد به نفس شخص میگذارد.
با کمک ایمپلنت دندان هم میتوانیم امکان جویدن طبیعی را دوباره تجربه کنیم و هم چهره طبیعی و زیبایی لبخند را دوباره به شخص برگردانیم. کاشت ایمپلنت دندان در زنان از سن ۱۵ سالگی و در مردان از سن ۱۸ سالگی انجام میشود.
- ایمپلنت دندان چیست؟
- جنس ایمپلنت دندان چیست؟
- انواع ایمپلنت دندان
- مراحل ایمپلنت دندان
- عوارض ایمپلنت دندان
- مشکلات احتمالی بعد از ایمپلنت
- آیا کاشت دندان درد دارد
- آیا درمان ایمپلنت با دندانپزشکی زیبائی سازگار است؟
- قیمت ایمپلنت و هزینه کاشت دندان
جنس ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان را میتوان از جنس فلزات گوناگون و حتی سرامیکها نیز ساخت اما معمولا ایمپلنت دندان را از جنس تیتانیوم میسازند. ایمپلنتهای دندانی از دو قسمت اصلی شکل گرفته اند. فیکسچر و اباتمنت.
فیکسچر ایمپلنت درون استخوان گذاشته و اباتمنت ایمپلنت روی آن گذاشته میشود و دست آخر روکش چینی با شکل دندان روی آن گذاشته میشود.
انواع ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان را بر مبنای شاخصهای مختلفی طبقه بندی میکنند که با توجه به شکل ، موقعیت و روش استفاده از آن میتوان ایمپلنت دندان را به چهار دسته اصلی تقسیم کرد.
subperiosteal : این دسته ایمپلنت روی استخوان فک و زیر بافت لثه گذاشته میشود. این ایمپلنت از جنس تیتانیم ساخته شده و برای درمان ایمپلنت یک مرحله ای مناسب تر است.
مورد استفاده ایمپلنت ساب پریواستیل بر روی دندانهای کسانی است که دندان مصنوعی دارند و دارای ارتفاع استخوانی کمتری هستند، با این نوع از ایمپلنت دندان مصنوعی در دهان آنها ثابت و محکم میشود.
Transosteal : این دسته ایمپلنت اکثرا در فک پایین به کار میرود و در بین استخوان فک ، لثه کار گذاشته میشود.
Endosteal : این دسته ایمپلنت داخل فک کارگذاشته میشود و برای درمان ایمپلنت دو مرحله ای مناسب است. این ایمپلنت از جنس فلز یا فلز پوشش داده شده با سرامیک تولید شده و دارای انواع رزوه دار، تیغه ای و پیچ طور است که بیشتر به جای دندان مصنوعی استفاده میشود.
Intramucosal : مینی ایمپلنتها هم یکی از انواع ایمپلنتها هستند که قطر آن زیر ۳ میلیمتر بوده و مورد استفاده آن هنگامیاست که پهنای استخوان کافی نباشد.
در تقسیم بندیهایی دیگر، ایمپلنتهای Implant External Connection و Implant Internal Connection هم از انواع ایمپلنت به حساب میآیند.
انواع روشهای ایمپلنت
مطابق شیوههای کاشت دندان ، سه شیوه کاشت ایمپلنت کاربرد دارد. روش ایمپلنت یک مرحله ای ، دومرحله ای و فوری. در شیوه دو مرحله ای پس از چند ماه ایمپلنت درون لثه گذاشته میشود.
در روش تک مرحله ای بعد از چند ماه روکش بر روی ایمپلنتی که از پیش قرار گرفته گذاشته میشود. در شیوه فوری بعد از کاشت قطعه روکش روی آن گذاشته میشود.
اگر همه دندانهای پایین صدمه دیده باشند احتمال دارد دندانپزشک از دو تا شش ایمپلنت جهت ثابت نگهداشتن و محکم کردن دندان مصنوعی استفاده کند.
شیوه پانچ راهکاری جدید برای ایمپلنت دندان است که با درد کم، خونریزی و جراحی اندکی همراه است و عوارض آن نیز کم است. با توجه به شیوه انتخابی در جراحی، نوع مواد استفاده شده و قیمت ایمپلنت دندان متفاوت میباشد.
مراحل ایمپلنت دندان
همه مراحل ایمپلنت که شامل کشیدن دندان، بازسازی استخوان، نصب پایه، قالب گیری و ساخت و تحویل روکش است و همچنین ایمپلنتهای خاص در کمتر از یک هفته انجام میشود.
بیشتر ایمپلنتهای دندانی به روش روند دو مرحله ای در دهان کار گذاشته میشوند، البته بعضی از ایمپلنتها هستند که در یک مرحله و سه مرحله نیز در فک کاشته میشوند. در روند دومرحله ای کاشت ایمپلنت دندان توضیح داده میشود.
جراجی دومرحله ای کاشت ایمپلنت دندان
در این جراحی پایه تیتانیومییا هر جنسی که برای ایمپلنت دندان درنظر گرفته شده در استخوان فک گذاشته میشود و با کمک لثه روی آن پوشش داده میشود. با این کار ایمپلنت دیده نمیشود و هیچ فشاری هم به ایمپلنت وارد نمیشود.
بعد از مدتی لثه و سر ایمپلنت را کنار میزنند و یک قطعه پیچ مانندی روی آن تعبیه میشود. بعد از گذشت دو هفته از ایمپلنت برای ساخت تاچ دندان قالب گیری میشود.
در این مدت بیشتر از پروتز موقت استفاده میکنند. البته گفتنی است که این پروتز موقت بایست هنگام خواب از دهان بیرون آورده شود. از برتری این روی جراحی دیده نشده آن است که ایمپلنت در زیر لثه مخفی میشود.
بعضی از دندانپزشکها در حال حاضر از ایمپلنتهای یک مرحله ای نیز استفاده میکنند. در جراحی یک مرحله ای روی ایمپلنت با لثه پوشش داده نمیشود و حلقه فلزی که در کنارههای ایمپلنت دندانی هست پس از جوش خوردن به استخوان، از لثه بیرون می ماند. بعد از این مرحله میله ای به ایمپلنت متصل میکنند تا بتوانند سر ایمپلنت را روی آن سوار کنند.
ایمپلنت دندان برای موارد زیر سفارش نمیشود:
- کسانی که سیگار میکشند
- کسانی که مبتلا به بیماریهای خودایمنی هستند و یا داروهایی مصرف می کنند که این شرایط را با خود دارد.
- کسانی که در ناحیه سر و گردن از پرتو درمانی استفاده کرده اند.
- افرادی که دیابت کنترل نشده دارند.
عوارض ایمپلنت دندان
هر عمل جراحی عوارض خاص خود را دارد. عوارضی که در ایمپلنت دندان ممکن است بروز کند عبارت است از:
- خونریزی
- عفونت
- صدمه دیدن اعصاب، سینوسها (که در بخش بالایی دندانهای بالا هستند) یا حفره بینی.
- وقتی که ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندانهای تحتانی به کار میرود، احتمال دارد دندانپزشک به اعصابی که از ناحیه فک میگذرند، به علت سوراخ کردن استخوان فک، صدمه بزند. این مسئله منجر به پدید آمدن درد یا بی حسی در بیمار میشود. اگر بیمار دچار بی حسی شود، بخش پایین لب و گونه یا یک طرف زبان تحت تاثیر آن قرار میگیرد. و احتمال دارد تا ترمیم شدن اعصاب تا چند ماه این مشکل همراه بیمار باشد. در برخی موردها، احتمال دارد بیمار برای همیشه از این بی حسی رها نشود.
- در فک فوقانی، احتمال سوراخ شدن استخوان فک و وارد شدن این سوراخ به سینوسها یا حفره بینی نیز هست. این مسئله منجر به عفونت در منطقه مورد نظر میشود. برای جلوگیری از این مشکل، عکسهای رادیولوژی ویژه ای پیش از عمل جراحی کاشت ایمپلنت از شرایط دهان بیمار گرفته میشود تا بتواند به جراح برای تعیین محل دقیق اعصاب، سینوسها و حفره بینی کمک کند.
مشکلات احتمالی بعد از ایمپلنت
توجه نکردن به موارد زیر میتواند درمان ایمپلنت دندان را بی اثر کند و وقت و سرمایه ای که بیمار برای آن صرف کرده را کاملا از کار بیندازد. برای همین باید دندانپزشک از تخصص کافی و دانش روز برای کاشت ایمپلنت برخوردار باشد و بیمار را با توجه به شرایط درست با بهترین امکانات و تجهیزات مناسب کلینیک دندانپزشکی مداوا نمایند.
- لق شدن و شکسته شدن پیچ (Screw loosening)
- شکسته شدن بدنه ایمپلنت
- شکسته شدن متریالهای درمانی
وجود ورم در بخشی از دندان که جراحی ایمپلنت شده کاملا طبیعی است، این ورمها معمولا بعد از دو تا سه روز بعد از جراحی کمتر میشوند و در روزهای چهارم و پنجم کاملا از بین میروند.
برای اینکه جلوی ورمهای غیرطبیعی گرفته یا کمتر شود در یک یا دو روز اول بعد از جراحی از داروهای استروئیدی استفاده میشود.
همچنین با تجویز دندانپزشک میتوان از کمپرس سرد (با یخ) کمک گرفت، کمپرس را به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه و با فاصله ۱۰ الی ۲۰ دقیقه ای روی قسمت بیرونی صورت قرار بدهید. اگر بعد از سه روز هنوز ورم وجود داشت میتوانید از کمپرس گرم استفاده کنید.
خونریزی نیز بعد از جراحی ده دقیقه طول میکشد و بعد از آن با کمیفشار و کمپرس آب سرد و بخیه کاملا از بین میرود. خارج شدن بزاق صورتی کمرنگ و خونابه طبیعی است، اما نباید خون به شکل تیره رنگ و لخته شده در بیاید که این حالتی متفاوت است.
کلینیک دندانپزشکی ایمپلنت غرب تهران
اگر خونریزی داشتید سرتان را بالا و راست بگیرید و از کمپرس سرد استفاده کنید و یک گاز استریل را روی محل خونریزی بگذارید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه محکم فشار دهید، اگر نیاز باشد چند بار این کار را انجام بدهید تا خونریزی کاملا قطع شود ولی اگر قطع نشد به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
کبودی ناشی از خونریزی بعد از چند روز برطرف میشود و ده روز بعد از جراحی نباید هیچ کبودی وجود داشته باشد. احتمال دارد خونهای لخته شدن ایجاد کبودی کنند و در ناحیه گردن شما خودشان را نشان بدهند.
همچنین احتمال دارد بعد از جراحی، دمای بدن تان کمیبیشتر شود که همه این موارد نرمال و واکنش طبیعی بدن شما به جراحی ایمپلنت دندان هستند. با استفاده از یک یا دو قرص آسپرین بزرگسالان در هر ۶ ساعت قابل کنترل میباشند.
اگر تب شما بیشتر از چهار روز طول بکشد میتواند نشانه عفونت باشد که باید هر چه زودتر به کلینیک و دندانپزشک خود مراجعه کنید. خیلی از بخیهها که ابریشمیو سیاه هستند که بعد از هفت تا ده روز کاملا حذف میشوند و باید توسط دندانپزشک جراح برداشته شوند.
احتمال دارد خواب رفتگی، گز گز و یا حساسیت بیش از اندازه در پیرامون لب و دهان یشتر شود که گذراست اما باید چند ماه آنها را تحمل کنید
آیا کاشت دندان درد دارد
در صورتی که مدت جراحی ایمپلنت کم باشد و متخصص ایمپلنت سرعت عمل و دقت بالایی داشته باشد، شما در کاشت دندان و جراحی ایمپلنت دندان متوحه دردی نخواهید شد.
پیش از کاشت دندان، استخوان فک بیمار با مواد بی حس کننده پایدار تحت بی حسی موضعی قرار میگیرد. این بی حسی تا چند ساعت بعد از کاشت دندان و ایمپلنت دندان در ناحیه مورد جراحی و فک بیمار باقی میماند.
بعد ار کاشت دندان و ایمپلنت هم برای تسکین درد بیمار آنتی بیوتیک و مسکن تجویز میشود. تاکید میکنیم که تخصص و دانش متخصص ایمپلنت در حراجی خیلی مهم است.
بعد از کاست ایمپلنت دندان باید مواردی را رعایت کنید مثلا نباید به هیچ نحوی غذای گرمیاستفاده کنید، نباید سیگار بکشید و از مکیدن و تف کردن آب دهان به بیرون باید خودداری کنید. سیگار کشیدن درد و عفونت ناحیه جراحی شده را تشدید میکند.
آیا درمان ایمپلنت با دندانپزشکی زیبائی سازگار است؟
در حال حاضر با رشد علم و فناوری ایمپلنت دندان، توجه زیاد بر روی زیبایی و دوام دندانهایی است که با روش ایمپلنت جایگزین دندانهای از بین رفته میشوند.
سازگاری شکل و ظاهر استخوان منطقه ای که ایمپلنت در آن کار گذاشته شده با فک و سازگاری دندان جایگزین شده باایمپلنت با سایر دندانها، نیاز بع مهارت و تخصص دندانپزشک دارد.
البته گفتنی است که درمان ایده آل زیبایی به صورت صددرصد تامین نمیشود و مطابق موقعیت حجم لثه و استخوان فک بیمار جراح دندانپزشک مجرب، بیشترین اندازه زیبائی را در کاشت ایمپلنت دندان در نظر میگیرد.
برای اطلاع درباره مراقبتهای لازم ایمپلنت بر روی لینک زیر کلیک کنید.
مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت
قیمت ایمپلنت و هزینه کاشت دندان
قیمت کاشت ایمپلنت دندان با توجه به هزینههای زیر محاسبه میگردد
- نوع ایمپلنت
- هزینه معاینه دندانپزشک پزشک و هزینه آزمایشگاه
- اگر نیاز به جراحی بازسازی باشد هزینه آن به هزینه کاشت دندان افزوده خواهد شد.
نکته: در شرایط عادی درمان دست کم نیاز به پنج قطعه ایمپلنت است:
- دو عدد از این قطعهها برای همیشه در دهان بیمار میمانند.
- سه عدد از این قطعهها برای فرم دادن لثه و مرحلههای قالب گیری به کار میروند.
این قطعهها مطابق با برند و کارخانه سازنده قیمت و هزینه مختلفی دارند.
هزینه معاینه دندانپزشک و هزینه آزمایشگاه با هزینه قطعههای استفاده در ایمپلنت لحاظ میشود. (جراحی و کاشت ایمپلنت به وسیله دندانپزشک جراح و پروتز یا روکش آن به وسیله دندانپزشک متخصص پروتز در کلینیک دندانپزشکی دکتر با تو انجام میگردد.)