دکترباتو
بازدید 42
0

همه‌چیز درباره سرطان مقعدی و راه‌های جلوگیری از آن

سرطان مقعدی یکی از بیماری های مقعدی است که جزء انواع سرطان محسوب می شود و یکی از تومورهای بدخیم در ناحیه نشیمنگاه است.

ناحیه ای که مقعد را به روده بزرگ وصل می کند, کانال مقعدی نام دارد. این کانال تقریبا سه الی چهار سانتی متر طول دارد. سرطان مقعدی هم در این ناحیه خودش را نشان می دهد. البته باید بدانید که این سرطان از سرطان های نادر است و افراد کمی به آن مبتلا می شوند.

رایج ترین سرطان مقعدی که افراد به مبتلا به آن گرفتار می شوند, سرطان کارسینوم سلول-سنگفرشی است. بقیه انواع سرطان های مقعدی خیلی شایع نیستند و احتمال اینکه به آن مبتلا شد یک در هزار است. به همین خاطر در این نوشته هر وقت از سرطان مقعدی نام می بریم, منظورمان همان سرطان کارسینوم سلول-سنگفرشی است.

 

علائم سرطان مقعدی

  • خونریزی مقعدی
  • داشتن درد و ناراحتی و احساس خارش در اطراف مقعد
  • برآمدگی های کوچک دور مقعد (این مورد نشانه بواسیر هم است, پس باید در تشخیص آن دقت شود)
  • بی‌ اختیاری در اجابت مزاج
  • خارج شدن ترشحات ژله‌ ای شکل از ناحیه مقعد (یا همان مخاط)
  • زخم های دور مقعد که احتمال سرایت به پوست اطراف باسن را دارند.

 

موارد افزایش دهنده خطر مبتلا شدن به سرطان مقعدی

  • ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)
  • کسانی که به عفونت پاپیلوم انسانی مبتلا هستند, بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مقعدی هستند. (داشتن شریک مقاربتی زیاد احتمال این مورد را زیاد می کند)
  • فعالیت مقاربتی کنترل نشده
  • مقاربت مقعدی
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری ها و عفونت ها
  • سیگار کشیدن

اما با این توصیفات بسیاری از افراد بوده اند که به سرطان مقعدی مبتلا بوده اند ولی هیچ یک از این علائم را نداشته اند. به همین خاطر علت دقیق این بیماری تا به حال شناخته شده نیست.

 

پیشگیری از سرطان مقعدی

همانطور که بیان کردیم بسیاری از سرطان های مقعدی بر اثر عفونت HPV به وجود می آیند. محققان بر این باور هستند که واکسن HPV می تواند قبل از مبتلا شدن بیمار به ویروس جلوی عفونت های این بیماری را بگیرد.

پس بهترین راه این است که برای پیشگیری از بیماری های مقعدی قبلا از واکسن های HPV استفاده کنید. همچنین این واکسن ها جلوی برخی زخم های پیش سرطانی را هم می گیرد.

 

درمان سرطان مقعدی

به توصیه پزشکان بهترین راه برای درمان سرطان مقعدی, درمان تیمی این بیماری است. این مورد کار درمان سرطان مقعدی را کمی سخت تر می کند چون در همه بیمارستان ها این تیم درمانی وجود ندارد.

پس در وهله اول باید بیمارستانی را پیدا کنید که در آنجا تمام بیماری های مقعدی و گوارشی تحت درمان قرار می گیرد و در آنجا پزشکان متخصص هر یک از این بیماری ها موجود است.

در بسیاری از حالات درمان قطعی سرطان مقعدی با کمک ترکیب رادیوتراپی (اشعه درمانی) و شیمی درمانی انجام می شود. احتمال دارد این دو روش درمانی به صورت یکجا یا بعد از هم انجام شود. اما آنچه حتمی است درمان ترکیبی این دو روش در بسیاری از موارد موفقیت آمیز است و بیماری را از بین می برد.

در صورتی که رادیوتراپی و شیمی درمانی یکجا به کار گرفته شود, ممکن است عوارض جانبی بیشتری هم به دنبال داشته باشد. برای درمان تومورها و سرطان های کوچک مقعدی معمولا از روش جراحی استفاده می کنند و در حالاتی که بیماری بیش از حد پیشرفت کرده است از جراحی و شیمی درمانی یا رادیوتراپی کمک می گیرند.

 

جراحی سرطان مقعدی

جراحی برای تومور و سرطان های کوچک بهترین راه درمان است. در نمونه هایی که درمان ابتدایی نتواند سرطان مقعدی را از بین ببرد یا نشانه های بیماری بازگشت دوباره سرطان را تقویت کنند, باز بهترین راه درمان استفاده از جراحی است. دو نوع جراحی برای درمان سرطان مقعدی وجود دارد: برداشت موضعی و برداشت شکمی.

برداشت موضعی: این روش برای تومورهای کوچکی که در ناحیه های بیرونی مقعد ایجاد می شوند کاربرد دارد. در این روش تنها قسمت هایی از مقعد حذف می شوند که دارای بافت های سرطانی هستند. این روش به اسفنکتر مقعد آسیبی نمی زند و وظیفه دستگاه گوارش را مختل نمی کند.

برداشت شکمی: در این روش مقعد و قسمتی از روده بزرگ (کولون) به صورت دائمی برداشته شود. پس مسیر خروجی دستگاه گوارش به سطح شکم انتقال می یابد تا مدفوع از بدن تخلیه شود و در کیسه کولوستومی جمع شود.

این مسیر و سوراخ باز شکمی استوما گفته می شود. شاید بگویید که در نگاه اول کولوستومی وحشتناک و ناراحت‌کننده است. ولی بیشتر افراد بعد از سپری شدن زمان به آن عادت می کنند و کاملا زندگی نرمال خودشان را دنبال می کنند.

پیش از اقدام به هر نوع درمانی بهتر است تمامی اطلاعات پزشکی خودتان را به پزشک نشان دهید و خواسته خودتان را از درمان برای وی به صورت کامل توضیح دهید. پزشک هم رضایت نامه ای را برای شما تهیه می کند تا آن را امضا کنید. مطمئن باشید بدون اجازه شما هیچ درمان پزشکی بر روی بدن تان انجام نمی شود.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

عادل متکلمی

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *