تشخیص سیاتیک
سیاتیک به نشانههای درد عصبی گفته میشود که بر اثر فشار یا تحریک عصبهای سیاتیک ایجاد میشود. سیاتیک دارای درازترین عصب در بدن میباشد و از نخاع آغاز شده و از باسن به پشت رانها و پاها کشیده شده است. در صورتی که کسی به سیاتیک مبتلا شود احتمال دارد هر یک از این نواحی شروع به درد کنند.
تشخیص تفاوت بین دیسک کمر و فتق دیسک بین مهره ای
دیسک کمر و فتق دیسک از متداول ترین علتهای ایجاد درد سیاتیک است. در ستون فقرات مهرههای عصبی چندگانه وجود دارند که کارشان حفاظت از ستون فقرات است.
در میان هر یک از دیسکها نیز مادههای منعطفی وجود دارند که از مهرهها محافظت میکنند و آنها را در جای خود محکم نگه میدارند.
در صورتی که بخش بیرونی این مواد منعطف دچار پارگی شود از بین مهرههای بالایی و پایینی بیرون میزند و دیسک کمر رخ میدهد. این پارگی باعث فشار آوردن به عصبهای داخل ستون فقرات میشود.
حالا اگر این فشارها در بخش مهرههای کمر باشد فشارش روی ریشه عصب سیاتیک میافتد و منجر به دردهای شدید سیاتیک میشود. این فشارها غالبا به خاطر صدمه دیدن کمر, وزن اضافه, پیری و یا حرکتهای اشتباه پیش میآید.
در باره تنگ شدن کانال نخاع بیشتر بدانید: تنگ شدن کانال نخاع ضحامت لومن نخاعی, که توسط طناب نخاغی به وجود میآید, را تشریح میکند. در صورتی که تنگ شدن کانال نخاعی در کمر باشد باعث تحریک عصب سیاتیک میشود.
این مورد هنگامیاتفاق میافتد که رابطهای ستون فقرات صدمه ببینند یا تغییر شکل بدهند که این صدمه دیدگی و تغییر بر اثر بیماریهایی مثل پاژه استخوان یا پیری ایجاد میشود که به نخاع آسیب میرساند.
علل سیاتیک
علتهای دیگری نیز برای ایجاد درد سیاتیک هستند که باعث درد زیاد در عصب سیاتیک میشوند, به آنها در زیر اشاره میکنیم.
عفونی شدن, صدمه دیدگی, یا ایجاد تومور در ناحیه کمر ستون فقرات, که باعث فشار آمدن به عصبها میشوند.
سندرم پیریفورمیس که توسط عضله پیریفورمیس که در مجاور باسن است باعث فشار و تحریک عصب سیاتیک شده و منجر به دردهای سیاتیک میگردد.
در بارداری نیز به خاطر وزن جنین, فشارهایی به عصب سیاتیک وارد میشود که ایجاد سیاتیک میکند.
تشخیص سیاتیک چگونه است؟
برای تشخیص سیاتیک کمر دردهای خود را جدی بگیرید: در صورتی که در نواحی عصب سیاتیک (ران, پای راست و باسن) دردی دارید احتمال اینکه به سیاتیک مبتلا باشید بیشتر است.
- درد سیاتیک معمولا سریع و دردناک، سوزاننده و به صورت مور مور شدن ظاهر میشود.
- در برخی اوقات، سیاتیک در مجاور باسن یا ران ایجاد میشود ولی ممکن است هیچ کمر دردی حس نکنید.
- دردهای سیاتیک از شخصی به شخص دیگر فرق دارد و دلیل عمده آنها به خاطر سیاتیک است.
- درد سیاتیک اکثرا در پای راست ظاهر میشود ولی احتمال اینکه هر دو پا درد کنند هم وجود دارد.
هرگونه ضعف عضله ای را جدی بگیرید: ضعف عضله ای احتمال دارد در مسیر سیاتیک و به خاطر تورم یا تحریک عصبهای آن اتفاق بیفتد.
- درد و ضعف عضله ای برخی مواقع بیش از حد است و زندگی فرد را مختل میکند.
- این درد با پیاده رویها, خم شدن به جلو یا عقب و زیاد نشستن یا ایستادن به وجود میآید.
- در حالتی حتی سرفه, عطسه یا خنده ملایم نیز درد را زیاد میکند که البته بعد از خنده, یا سرفه و عطسه درد به صورت موقت فروکش میکند.
در صورتی که نشانههای زیر را احساس کردید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید: در صورتی که علائم و نشانههای سیاتیک شما وخیم تر شد برای جلوگیری از ایجاد سایر عوارض بهتر است هر چه سریعتر خودتان را به پزشک متخصص برسانید. علائم زیر را جدی بگیرید:
- ضعف یا بیحسی در پا یا ران
- بی اختیاری در کنترل مثانه یا مدفوع
پزشک همه نشانههای سیاتیک و شرایط پزشکی شما را بررسی میکند و آنها را آنالیز کرده و تشخیص درستی از سیاتیک به شما میدهد.
پزشک از شما درباره کارتان و ورزشهایی که انجام میدهید و هر چیزی که در زندگی تان باعث درد سیاتیک میشود پرسش خواهد کرد. پزشک درباره بی اختیاری کنترل مثانه یا روده یا عفونتهای دستگاه ادرار و ضعف رانها یا پاها نیز سوالهایی را از شما میپرسد.
معاینه فیزیکی: بعد از پرسشها نوبت به معاینه و بررسی فیزیکی بدن شما میرسد. پزشک با معاینه فیزیک نواحی درد سعی میکند علت ایجاد آنها را تشخیص دهد. معاینه به پزشک کمک میکند تا متوجه شود که درد سیاتیک از ستون فقرات است یا از جایی دیگر.
تشخیص سیاتیک با بالا بردن پا: برای تشخیص سیاتیک میتوانید تستی آسان را انجام دهید و آن اینکه روی تخت دراز بکشید و پای خودتان را به صورت مستقیم با زاویه 45 درجه بالا ببرید, این تست به شما کمک میکند تا متوجه شوید که سیاتیک دارید یا نه.
بعد از این تست پزشک عکس العملهای پاهای شما را آزمایش میکند تا دردهای ران یا پشت را متوجه شود. در صورتی در این نواحی دردی احساس میکنید به سیاتیک مبتلا هستید.
آزمایشات سیاتیک
پزشک احتمال دارد برای تشخیص سیاتیک از شما آزمایشهایی نیز بگیرید. این آزمایشها عبارتند از:
- تست خون برای مشخص کردن عفونت
- اشعه ایکس یا سی تی اسکن برای مشخص کردن هر گونه تغییر شکل ستون فقرات یا دیسک کمر
- ام آر آی برای مشاهده تصویر دقیق تر از شرایط عصبها و استخوانهای شما.